Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Κινόα

Κινόα                                                                                                                                             .                                                                                                                                        Το κινόα είναι δημητριακό από τη Νότια Αμερική.Είχε μεγάλη διαθρεπτική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και το καλαμπόκι.

Κόκκοι Κινόα


Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει σαν υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντας το ασυνήθιστα πλήρης είδος διατροφής.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας. Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, το κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Το κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.


Είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα άσπρο,κόκκινο,μαύρο αλλά και μπλε.Πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλλαν στο πολιτισμό των Ινκας. Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει,θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά το βράζουμε σε διπλάσια ποσότητα νερού.Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικινδυνο.Η επιστημονική του ονομασία είναι:chenopodium quinoa.

Πρόταση γεύσης 1dl κινόα+2dl νερού.Το βράζουμε σε χαμηλή θερμ. μέχρι να εξατμιστεί το νερό και προσθετουμε πέστο ή καλαμπόκι ή λαχανικά.                                                                                                                                                                                                                                   Διαθρεπτικά στοιχεία ανά 100g
Θερμίδες: 374Kcal
 Συστατικά                    Ποσότητα             %Ημερήσιων Αναγκών*

Συνολικά Λιπαρά                6g                               8
 Κεκορεσμένα Λιπαρά            0,59g                       2
 Μονοακόρεστα Λιπαρά           1,535mg                    
 Πολυακόρεστα Λιπαρά           2,347mg
 Χοληστερόλη                   0g                                0
Υδατάνθρακες                   69g                           22
 Φυτικές ίνες                  6g                           
 Σάκχαρα                       0g                           
Πρωτεΐνες(Αμινοξέα)*           13g                         26
 Φαινυλαλανίνη                 537mg
 Λευκίνη                       786mg
 Μεθειονίνη                    262mg
 Λυσίνη                        734mg
 Ισολευκίνη                    472mg
 Βαλίνη                        589mg
 Θρεονίνη                      459mg
 Τρυπτοφάνη                    140mg
 Ιστιδίνη                      314mg
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α                     0IU                           0
Βιταμίνη C                     0mg                         0
Βιταμίνη Ε                     0mg                              0
Βιταμίνη Κ                     0mg                              0
Βιταμίνη Β1                    0,198mg                     13
Βιταμίνη Β2                    0,396mg                     23
Νιασίνη                        2,93mg                         14
Βιταμίνη Β6                    0,223mg                     11
Βιταμίνη Β12                   0mg                           0
Φολλικό Οξύ                    49mcg                     12
Παντοθενικό οξύ                1,047mcg              10
Μεταλλικά Στοιχεία
Ασβέστιο                       60mg                          6
Σίδηρος                        9,25mg                       51
Μαγνήσιο                       210mg                     52
Φώσφορος                       410mg                   41
Κάλιο                          740mg                        30
Νάτριο                         21mg                         0
Ψευδάργυρος                    3,3mg                  22
Χαλκός                         0,82mg                      41
Μαγγάνιο                       2,26mg                  112
Σελήνιο                        0mcg                          0                                                                                               
Συνταγη.                                                                                                                                                Σαλάτα με κινόα και μαρούλι
[Photo]
                                                                                                                                                                 Υλικά για 2 άτομα

~ 10-15 φύλλα μαρούλι
~ 4-5 φύλλα φρέσκο σπανάκι
~ μισή κούπα βρασμένη κινόα
~ 2 κουτ. της σούπας καλαμπόκι
~ 1 κουτ. της σούπας κολοκυθόσπορους

Για το dressing
~ Ελαιόλαδο
~ Μπαλσάμικο ξύδι
~ Αλάτι-πιπέρι
~ λίγο θυμάρι

Σημείωση : Η κινόα βράζεται όπως το ρύζι, με αναλόγια 1 κούπα κινόα προς 2 νερό. Τη ρίχνεται στο νερό να πάρει βράση και αμέσως χαμηλώνεται τη φωτιά. Αφήνετε περίπου 15 λεπτά να πιει όλο το νερό. Καταλαβαίνετε πως η κινόα έχει βράσει όταν οι σπόροι της γίνονται διαφανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου