Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΜΑΚΑ-MACA

ΜΑΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ

                ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΩΜΗ ΜΑΚΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 500gr
Η ΜΑΓΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΝΔΕΩΝ!                                                                                                                   Το Μάκα είναι μια αρχαία Περουβιανή βοτανική τροφή με αξιοσημείωτη ικανότητα στην αύξηση της ενέργειας, της αντοχής και της δύναμης. Είναι αγαπημένο συμπλήρωμα στους ωμοφάγους, τους χορτοφάγους, τους αθλητές και τους ανθρώπους της περιπέτειας. 
Τι είναι:
Το Μάκα είναι ένας κονδυλωτός σφαιρικός βολβός σαν το ρεπάνι. Μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1843 από τον Γερμανό βοτανολόγο Gerhard Walpers και έχει την επιστημονική ονομασία lipidium mayenii walpers. Καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές του Περού, σε υψόμετρο 2000-4000 μέτρων, σε εκτάσεις χωρίς χημικά και ακτινοβολία. Αποξηραίνεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με φυσική διαδικασία και αλέθεται με ειδικές προδιαγραφές ώστε να διατηρεί το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών. Η σκόνη του Μάκα είναι ανοιχτόχρωμη και έχει γλυκιά γεύση.


  
Ιστορικά:
Το Μάκα καλλιεργείται από τους ιθαγενείς του Περού, εδώ και αιώνες, από τους προγόνους ακόμη των Ίνκας, τόσο για την θρεπτική του αξία όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητες του. Ακόμη και σήμερα ανάμεσα στους ιθαγενείς κατοίκους των Άνδεων το Μάκα είναι το πιο πολύτιμο και ζωτικό αγαθό. Λέγεται ότι την περίοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας οι πολεμιστές κατανάλωναν Μάκα πριν την μάχη για μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή, ενώ μετά την κατάληψη μίας πόλης απαγορευόταν η κατανάλωση του για να προστατευθούν οι γυναίκες από την σεξουαλική παρόρμηση. Θρεπτικά συστατικά: Η ζωντανή αποξηραμένη σκόνη Μάκα περιέχει 60% υδατάνθρακες, 9% ίνες, 10% πρωτεΐνες και 2.2% λιπαρά (λινολεϊκό, παλμιτικό και ολεϊκό οξύ). Περιέχει 20 αμινοξέα, ανάμεσα στα οποία 7 βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Β1,Β2,C,Ε. Είναι πλούσιο σε Μαγνήσιο, Φώσφορο, Ασβέστιο, Νάτριο, Θείο, Σίδηρο και μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως Ψευδάργυρο, Ιώδιο, Χαλκό, Σελήνιο και Μαγγάνιο. Επίσης είναι πλούσιο σε στερόλες (σιτοστερόλη, καμπεστρόλη, εργοστερόλη) και γλυκοσίδιο.
Ιδιότητες:
Το Μάκα σαν διατροφικό συμπλήρωμα τονώνει τη βιοχημική δράση του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να αμύνεται ενάντια σε φυσικές και πνευματικές εξασθενήσεις και σαν προσαρμογόνο σταθεροποιεί τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Κύρια δράση του Μάκα είναι ο εμπλουτισμός της ενδοκρινικής λειτουργίας, της λειτουργίας των αδένων (υπόφυση, επινεφρίδια), εκείνων που ρυθμίζουν τις ορμόνες και ελέγχουν τη γονιμότητα, τη σεξουαλική διάθεση (libido), την πέψη και την ενέργεια του οργανισμού. Όπως αναφέρει η Περουβιανή βιολόγος Gloria Chacon de Popivici τα αλκαλοειδή που περιέχει το Μάκα ενεργούν στους αδένες ώστε να βελτιώνεται ή μνήμη, η οξυγόνωση του αίματος και η σεξουαλική διάθεση (libido).
Γενικά η χρήση του Μάκα μπορεί να βοηθήσει:
• Σε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, αυξάνοντας την ενέργεια του οργανισμού
• Στην εξισορρόπηση των ορμονών και τη βελτίωση του αδενικού συστήματος
 • Στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης και της γονιμότητας
• Στην ζωτικότητα και το αθλητικό παράστημα
• Σε βαθύτερο ύπνο
• Στην φυσική και πνευματική ευεξία και την εξισορρόπηση των συναισθημάτων
• Στην οστεοπόρωση, εξαιτίας του ασβεστίου και της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχει
• Στην αντιγήρανση
Ειδικά στις γυναίκες η χρήση του Μάκα βοηθά στο προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ενώ ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:
Προσθέστε ένα κουτάλι σκόνη Μάκα σε φρέσκο χυμό, σε smoothies, σε ροφήματα βοτάνων και ξηρών καρπών, αλλά και σε σοκολάτα. Ακόμη μπορείτε να προσθέσετε Μάκα σε σαλάτες, επιδόρπια και σπιτικές μαρμελάδες. Η συνιστώμενη χρήση είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα.
Βιβλιογραφία: Beth M. Ley, Ph.D.; Maca adaptogen and hormonal regulator; Health Learning Handbook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου