Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Μύρτιλλα( Blueberries )

                                       Μύρτιλλα( Blueberries )

 Σύγχρονα ελιξίρια νεότητας με καταγωγή από τη Σιβηρία, τα blueberries (στα ελληνικά μύρτιλλα ή μπλε και μαύρα βατόμουρα) προσαρμόστηκαν στο ήπιο κλίμα της Δράμας, προσφέροντάς μας τις ευεργετικές τους ιδιότητες και την υπέροχη γεύση τους.

   Τα Blueberries είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E και B-καροτίνη, στα ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο και Φώσφορο και σε φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα ανεβάζει στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και προφυλάσσουν από μια πληθώρα ασθενειών.

   Οι καρποί του blueberry περιέχουν, μεταξύ άλλων, το οξύ elagum και το φολικό οξύ, οι επιδράσεις των οποίων σήμερα αποτελούν αντικείμενο ερευνών, σχετικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης των όγκων στομάχου, πνευμόνων και οισοφάγου, καθώς και την προφύλαξη από τον καρκίνο της μήτρας.

   Επιπλέον, όπως απέδειξαν Αμερικανοί επιστήμονες, το blueberry όχι μόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στην ανανέωση του οργανισμού. Για να βελτιώσει κανείς το μεταβολισμό, τη μνήμη και το συγχρονισμό των κινήσεων του, είναι αρκετό να καταναλώνει μισό φλιτζάνι καρπών την ημέρα. Ο μακρύς κατάλογος των ωφελειών του φρούτου μεγαλώνει καθώς έρευνες από όλο το κόσμο αποδεικνύουν ότι λόγω της περιεκτικότητας τους σε ανθοκυάνη μπορούν να βελτιώσουν τη νυχτερινή όραση και να αποτρέψουν τα κουρασμένα μάτια. Στην Ιαπωνία μάλιστα, οι χειριστές υπολογιστών πίνουν το χυμό του για την πρόληψη κούρασης των οφθαλμών. Τέλος, τα Blueberries μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τη συγκέντρωση της αποκαλούμενης «κακής» χοληστερόλης που συμβάλλει στις καρδιοαγγειακές ασθένειες και την καρδιακή προσβολή.
                                                                     Τα μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα, μειώνουν το κοιλιακό λίπος                                  

Μία νέα έρευνα, που έγινε σε ποντίκια που ακολούθησαν μία διατροφή πλούσια σε μύρτιλλα έδειξε ότι έχασαν κοιλιακό λίπος. Πρόκειται για το είδους του λίπους που συνδέεται με τον διαβήτη και τα καρδιακά προβλήματα. Ακόμα, υπήρξαν και άλλα οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της χοληστερίνης και ο καλύτερος έλεγχος της γλυκόζης.

«Κάποιες μετρήσεις στις εξετάσεις μεταβλήθηκαν λόγω των μύρτιλλων, ακόμα κι αν τα ποντίκια ακολουθούσαν μία πλούσια σε λιπαρά δίαιτα.» αποκάλυψε ο Mitchell Seymour, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Ερευνητικό Εργαστήριο Καρδιοπροστασίας).

Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα –πλούσια σε αντιοξειδωτικά- μύρτιλλα, μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει και επεξεργάζεται τη γλυκόζη του αίματος για ενέργεια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης τόσο καρδιακών ασθενειών όσο και του διαβήτη. Τα χημικά του καρπού, όπως οι ανθοκυανίνες, θεωρούνται υπεύθυνα για την ανακούφιση αυτών των ασθενειών.

Τα οφέλη στην υγεία των ποντικών ήταν ορατά τόσο σε αυτά που ακολουθούσαν μία διατροφή με χαμηλά λιπαρά, όσο και με υψηλά. Βέβαια, τα οφέλη ήταν πολύ μεγαλύτερα για όσα ελάμβαναν λιγότερα λίπη, τα οποία και έχασαν περισσότερο σωματικό βάρος και μάζα λίπους, σε σύγκριση με όσα ποντίκια είχαν μία πλούσια σε λίπη, διατροφή.

Φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών σε ανθρώπους. Μία σχετική μελέτη έχει δείξει ότι οι άνδρες με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές ασθένειες, οι οποίοι έπιναν χυμό άγριου μύρτιλλου για 3 εβδομάδες, έδειχναν σημάδια βελτίωσης στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και της ινσουλίνης.

                                                              Μαρμελάδα Μύρτιλo

Μια εντυπωσιακή μαρμελάδα για το πρωινό σας, αλλά και για σαγανάκια, αλμύρες και γλυκές τυρόπιττες και γερμανικά πιάτα.
Υλικά:
2 κιλά μύρτιλα φρέσκα η κατεψυγμένα
1 κιλό λευκή ζάχαρη
1 κιλό καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές γλυκόζη
¼ κουταλιές του γλυκού ξινό
Εκτέλεση:
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μύρτιλα και την λευκή ζάχαρη. Φοράμε ένα γάντι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ζουμερό πολτό με κομμάτια μύρτιλο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15’, ξαφρίζουμε . Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την γλυκόζη και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να έχουμε ένα πολτό αρκετά παχύρευστο. Ρίχνουμε το ξινό (κιτρικό οξύ) ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από την φωτιά. Όπως είναι καυτό το μείγμα το βάζουμε στα ειδικά βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου