Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα Καρυδια


Υγιεινή Διατροφή και Καρύδια

Τα καρύδια αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά συστατικά. Επιπλέον τα καρύδια, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών στερολών καθώς και μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Ιδιαίτερα τα καρύδια φέρουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση ω-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, ενώ η περιεκτικότητα τους σε κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι πολύ χαμηλή. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μείωνουν την “κακή“ LDL-χοληστερόλη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι ουσίες που περιέχονται στα καρύδια μέσα από πολύχρονες επιστημονικές μελέτες φαίνεται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 
Σχετικά λοιπόν με την κατανάλωση καρυδιών η θέση της Αμερικάνικης Εταιρίας Δίαιτας-Διατροφής είναι η εξής:
Επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι κατανάλωση 40-50 γρ. καρυδιών την ημέρα, στα πλαίσια μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αρκεί η πρόσληψη καρυδιών να μην έχει σαν αποτέλεσμα την υπέρβαση της ιδανικής πρόσληψης θερμίδων σε ημερήσια βάση.
Επειδή οι ξηροί καρποί σε γενικές γραμμές είναι ομάδα τροφίμων υψηλής θερμιδικής πυκνότητας η ισορροπία και το μέτρο στην κατανάλωση έχουν σημασία. Η πιο σωστή προσέγγιση είναι το να αποκομίζουμε τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης καρυδιών, χωρίς να προσθέτουμε υπερβολικές θερμίδες στην καθημερινή μας δίαιτα. Συνεπώς, αντί να προσθέσουμε τα καρύδια στη διατροφή μας, αντικαθιστούμε κάποια θερμιδοβόρα, υψηλά σε λιπαρά οξέα ενδιάμεσα (πατατάκια, γλυκίσματα, τυριά) με 20 κομμάτια καρύδια (8-10 ολόκληρα καρύδια). Ε   πιπλέον, τα καρύδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, αντί για κρέας ή τυρί, στο γάλα με τα δημητριακά στο πρωινό αντί για κάποιο επιπλέον μπισκότο ή κρουασάν, ή να χρησιμοποιηθούν σαν απογευματινή γλυκιά επιλογή μαζί με λίγο μέλι.   (Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ Διαιτολόγος,Διατροφολόγος)
Διατροφικές πληροφορίες ανά 100g
Θερμιδες                                      654kcal
Λίπος                                                 62g
Πρωτεΐνη                                        14.4g
Υδατάνθρακες                                 10.6g
λιπαρα οξεα                                        52g
Φυτικες ίνες                                      6.14g
Βιταμίνη Α                                     0.008mg
Βιταμίνη Β1                                     0.34mg
Βιταμίνη Β2                                     0.12mg
Βιταμίνη Β3                                         1mg
Βιταμίνη Β5                                     0.82mg
Βιταμίνη B6                                     0.87mg
Η βιταμίνη B7                               0.019mg
Φολικό οξύ                                         77mg
Βιταμίνες Ε                                           6mg
βιταμίνη C                                       2.6mg
Ασβέστιο                                          87mg
Καλιο                                              570mg
Μαγνήσιο                                       135mg
Φώσφορο                                       410mg
Νάτριο                                               2mg
Σιδηρος                                           2.1mg
Ψευδαργυρος                                  2.7mg

Διαβαστε:Τα Καρύδια "ασπίδα"για τον Προστατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου